Rosolis
Rosolisy to wysokoprocentowe likiery które były znane w Europie już w XIV w. Jako pierwsi zaczęli je wyrabiać Włosi, najpierw alchemicy, a później zakonnicy i likworyści. Alechemikom zawdzięczają rosolisy swoją nazwę, pochodzącą od łacińskiego określenia „ros solis”, czyli rosa słoneczna. Nalewki te uważano nie tylko za przysmaki, ale i za lekarstwa.
Receptura rosolisów trafiła do Polski w XVII wieku. Dawna Uprzywilejowana Fabryka Likierów, Rosolisów i Rumu Alfreda hr. Potockiego (dzisiejsze Łańcut Distillery należące do Premium Distillers), zasłynęła z produkcji tych znakomitych trunków. Obecnie w Polsce tylko Łańcut Distillery posiada prawo ich wytwarzania. Receptury rosolisów stanowią tajemnicę Firmy. Etykiety są wzorowane na XIX-wiecznych orginałach, które można obejrzeć w należącym do Spółki Muzeum Gorzelnictwa w Łańcucie„.
Rosolis Czysta
Rosolis Ziołowy
/marki/rosolis-czysta/
/marki/rosolis-ziolowy-gorzki/